Direktlänk till inlägg 9 mars 2012

Hand eller inte hand?

Av Dressage - 9 mars 2012 09:08

Det är för intressant det här med handen!!! Jag, som varit en riktig handryttare, har på något sätt genomgått en metamorfos och någon gång i senhöstas kom jag på att det här går inte längre! Jag kan inte rida en häst som är så på i handen att mina ringfingrar domnar bort efter halva passet... Känns på något sätt inte helt sunt. Därför började jag anlysera min egen ridning och kom ganska snart fram till att jag måste bli mycket mer flexibel i min hand och framför allt bli mycket mer duktig på att få hästen framför hjälperna med den följden att hästen inte lägger sig på i handen när jag begär aktion. Det gick några ridpass på att "bygga" om Aramis, som ju givetvis lärt sig att lägga sig på i handen - eftersom det är så jag ridit honom.


När Aramis började förstå att det är bakdelen som ska aktiveras och att man inte lägger sig på framåt, ja då började helt andra saker hända. Manken kom upp, nacken förflyttades högre, bakdelen kom in under kroppen och både piaff, början till passage och seriebyten har kommit som ett brev på posten. Där ser man vad en, förvånansvärt "liten", korrigering kan åstadkomma stora förändringar. Idag rider jag med, självklart, en kontakt fram till munnen - men den är mycket lätt och ytterst uppmärksam på om Aramis lägger sig på och inte tar drivningen korrekt. Vidare är jag mycket noggrann med att göra halvhalter hur ofta som helst, där jag verkligen släpper tygeln direkt efter för att kolla så att Aramis verkligen är självbärig och varken faller isär eller rinner iväg när han får tygeln. Nu undrar jag; hur resonerar du kring din hand? Hur rider du när det gäller handen?

Nu - studium här!

 

 
 
Ingen bild

Emma

9 mars 2012 11:53

Jag, som ridit allt för länge på en dålig ridskola, har problem med mina händer. Men fick höra från min tränare (som jag ridit för ett halvår nu) att jag börjat rida mindre med händerna så det går ju på rätt håll iaf :)
Det hade varit roligt om du skrev ett inlägg om vanliga sitsfel som du själv eller dina elever kämpat med, och vad man kan göra för att lösa dem. Jag behöver tex råd för mina spända skänklar, spjärnar gärna emot i höger stigbygel vid skänkelvikning för vänster skänkel. Förutom att rida utan stigbyglar, ngt man kan göra åt detta?

 
Ingen bild

Paula

9 mars 2012 20:41

Har nyligen gjort denna "upptäckt"själv, är nu i omställningsfasen med min häst. Kan bara säga "jisses vilken skillnad":-))) Helt fantastiskt att få rida med denna lätthet!

 
Therre

Therre

11 mars 2012 11:06

Jag erkänner det också: Jag är en handryttare! Men det är inte vad jag vill vara utan ridning handlar ju så mkt om skänkel och säte, så projekt träna kroppen har börjat för mig med mer kondition och stryka.
Sen att Pica är en häst som är väldigt stark emellanåt har gjort att jag ridit en del på pelham nu och det är en sådan otrolig skillnad när jag inte "behöver" rida med handen utan kan påverka henne mer med skänkel och säte just för att hon inte blir lika stark. Pica trivs även alldeles förträffligt på ett pelham så jag hoppas hon kommer trivas lika bra på kandaret sedan.
Men att kunna rida sin (eller andra hästar) med så lite hand som möjligt och bara det där perfekta stödet är så himla mäktigt!

http://therre.bloggagratis.se

 
rackemarie

rackemarie

12 mars 2012 10:57

Först: Kul att du är tillbaka i "offentligheten" igen! Jodå, här har ridits med mycket hand och görs nog så fortfarande, men jag tränar på att det ska bli lättare där fram och att kraften ska hämtas från bakkärran, men jag har mycket att jobba med vad det gäller sitsen fortfarnade, men det blir bättre och bättre. Oh, vad kul om ni kommer iväg på tävling, du och din gråe. Det vill jag läsa om!

http://rackemarie.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ida

16 mars 2012 13:01

Hej Liv! Härligt att få ta del av dina aktiviteter igen, har saknat dem :o) Roligt m lite bilder, får komma bort med ponnyn nån helgdag då det är fint väder o hälsa på.
Ang hand så rider jag med mycket lätt hand om hästen fungerar som den ska. Men ibland måste man såklart ta i lite mer men får sedan ge efter igen. Precis som du säger måste hästen vara framför hjälperna och det kan vara svårt att komma dit fort med en häst som inte är van. Hade en gammal hopptränare som sa till mig på ponnytiden: Tjejjer, om ni inte rider framåt så kommer ni aldrig över hindrena! Och det ligger en hel del sanning i det, även om man inte har hinder framför sig.....Sen har ju min tränare på senare år fått mig att sitta bra o då kommer hästen med av sig självt liksom. Där hittade jag mycket, när sitsen kom på plats behövde man inte hålla något i handen! Riktigt kul med ridning när det fungerar.
Ser fram emot att höra om tävlingssäsongen, vad rider ni för klasser nu?
Kramar från tjockisen :o)

 
Ingen bild

Filippa

18 mars 2012 20:13

Hur, säg hur?

 
Emma

Emma

11 april 2012 23:13

Var är bilden tagen? Är det på torns ryttarförening? :o

http://emmategler.stinaq.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dressage - 3 februari 2015 21:04


Hej alla vänner där ute! Lever ni? Även om jag nästan misstänker att de flesta av er är fullt levande, så vill jag tro att merparten av er kastat in handduken vad anbelangar min blogg. Jag gissar att era liv, precis som mitt, rullar på i ett rasande ...

Av Dressage - 4 september 2013 11:46

Hahaha ... jag skrattar innerligt när jag tänker tillbaka på vad jag döpte ett blogginlägg till för en tid sedan: nämligen just precis "ett nytt liv" (30 mars 2012). Första meningen i det inlägget börjar "nej jag är alltså inte gravid ...". Inte just...

Av Dressage - 8 januari 2013 16:37


Hej alla kära läsare som troligtvis längre inte existerar! Jag klandrar ingen, händer ju inte så där hemskt mycket här nu för tin ;o) Hur som helst så kommer här en uppdatering! Min gamla medryttare Ida slutade härförleden pga flytt söderut och jag f...

Av Dressage - 8 november 2012 16:27

Uuuuuuuuuuuuuusch på mig att skämta så elakt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Först och främst: tack för alla era kommentarer. Det är ju förargligt att jag betett mig så innerligt vidrigt, men faktum är att en hel del av fakta i föregående inlägg faktiskt stämmer! ...

Av Dressage - 14 oktober 2012 21:11


Ja, gott folk, vad hände? Det hände så mycket som att jag träffade en man som inte tyckte om hästar! Och därmed tycker inte heller jag om hästar längre! För någonstans måste man ju välja ... Kärlek eller hästar? Efter ett par sömnlösa nätter kom jag ...

Presentation


Vetgirig dressyrryttarinna och stolt ägare till två fantastiska halvblod!

Du frågar och jag svarar!

17 besvarade frågor

Omröstning

Vad har du på hästens ben när du rider/arbetar den?
 Lindor på alla fyra
 Lindor fram eller lindor bak
 Skydd på alla fyra
 Skydd fram eller skydd bak
 Lindor fram och skydd bak
 Skydd fram och lindor bak
 Inget

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik


Skapa flashcards